ΟΔΗΓΙΕΣ :ΝΕΟ ΓΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πώς να αναθρέψετε το γατάκι σας
με επιτυχία από τις πρώτες στιγμές

Οδηγίες για να κάνετε το γατάκι σας ένα ήρεμο και υγιές πλάσμα

Το πήρατε ε? Εύγε! Το φέρατε και στο σπίτι με τα χίλια ζόρια, ε? Ξανά εύγε! Περάσατε τις πρώτες δυσκολιες, πάμε τώρα στα πιο δύσκολα και ουσιατικά.
Είτε είναι γατάκι αδέσποτο που ερωτευτήκατε και αποφασίσατε να βοηθήσετε παίρνοντας το είτε το αγοράσατε βρίσκεστε τώρα μ ένα μικρό γατάκι στα χεριά χωρίς να είστε σίγουρος πώς να φερθείτε να ξερετε ομως ότι κι αυτό την ιδία αμηχανία αισθάνεται!
Οι οδηγίες που σας γραφω πηγαζουν καθαρα από την πειρα μας ως «ανατροφέας» πολλών γατών αν και αυτή αποτελειται και  από τα βιβλία και άρθρα στο ίντερνετ που διαβάζω συνέχεια.
Οι οδηγίες ισχύουν και για μεγάλη γάτα ούτως η άλλως όλοι μας κρύβουμε ένα μικρό γατάκι μέσα μας εξίσου λοιπόν και η μεγάλη γάτα κρύβει ένα μικρό.

Οι πρώτες στιγμές
Καλό είναι να το βάλετε σε περιορισμένο χώρο που να μπορεί εύκολα να εξερευνήσει χωρίς ζημιές πχ. στο μπάνιο σας που είναι μικρός χώρος και ζεστά και καθαρίζετε εύκολα.   
Τοποθετήστε  σε μια γωνίτσα:
  Την άμμο του ( ανοιχτή όχι σκεπαστή για να μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να πηγαίνει σε περίπτωση που δε το βρίσκει μοναχό του, μετα παιρνετε και σκεπασμένη με φίλτρα ανθρακα για να μη μυρίζει)
Ένα μαξιλαράκι η μια πετσέτα η κάτι ζεστό στο οποίο μπορείτε να το βάλετε επάνω και θα είναι η πρώτη του φωλίτσα.
Κουπάκι με νερό φρέσκο και τροφή δυο ειδών κονσέρβα και κροκέτες ( kitten αν είναι κάτω από πέντε μηνών)
Ένα παιχνίδι που θα αγοράσετε από pet shop κατά προτίμηση χνουδωτό (η αν δεν προνοήσατε μια μπiλίτσα η ένα καπάκι μπουκαλιού η ένα μικρούτσικο αρκουδάκι)
Ένα ονυχοδρόμιο στηλο ή χαλάκι, μερικα προτιμουν να ξυνουν κατω αλλα ορθια
Και είστε έτοιμοι!
Καλό είναι λίγες στιγμές να το αφήσετε εκεί μοναχό του να μυρίσει το χώρο και να ξεκουραστεί από το σοκ της αλλαγής περιβάλλοντος.
Αν δεν φάει μην ανησυχήσετε ακόμα προσαρμόζεται η φοβάται. Αν πάλι φάει είναι καλό σημάδι η δείχνει εμπιστοσύνη η είναι ψωμολιμασμένο και ταλαιπωρημένο.
Μπορείτε να μπείτε να του κάνετε παρέα και να επιχειρήσετε να το αγγίξετε η να το πάρετε αγκαλιά. Αν είναι γατάκι αδέσποτο ίσως χρειαστεί κι ένα μπάνιο τις επόμενες μέρες προκειμένου να αισθάνεστε και οι δυο καλά (διαβάστε πιο κάτω για το μπάνιο).

Η σημασία του αγγίγματος

Το πώς αγγίζει ένας άνθρωπος έναν άλλο λέει πολλά, είναι γνωστό, και μέσα από το άγγιγμα εμείς οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα μεταδίδουμε σημαντικά συναισθήματα, πολλές φορές ασυναίσθητα.
Προσέξτε λοιπόν από τώρα το άγγιγμα σας να είναι σταθερό σίγουρο όχι να το πονάτε από τη δύναμη ούτε και να φοβάστε να το κρατήσετε μη το πονέσετε.
Το γατάκι σας είναι πολύ ευαίσθητο στα μυνήματα που του στέλνετε!
Αν είστε φοβισμένος στο άγγιγμα σας θα του μεταδώσετε αμηχανία κίνδυνο κι ανησυχία ίσως και επιθετικότητα.
Αν έχετε ένα καλό «περιεκτικό» άγγιγμα, “ good enough holding” κατα τον  D.Winnicott, δηλαδή απαλό και συνάμα σταθερό, θα καταλάβει ότι μπορεί να υπολογίζει σε σας και ότι το αγαπάτε και το σέβεστε.
Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις για να το σηκώσετε σηκώστε το με προσοχή κρατώντας το κάτω από τις μασχάλες και με το ένα χέρι και τα οπίσθια του με το άλλο, πάντα να κρατάτε κα τα οπίσθια γιατί έτσι αισθάνεται σιγουριά είναι το αντίστοιχο του ανθρώπου που κρατάει προστατευτικά έναν άλλο από τη μέση.
Να το χαϊδεύετε απαλά κάτω από το σαγονάκι του στο κεφαλάκι του και στην πλατούλα κι αν είστε τυχερός θα σας δείξει και την κοιλίτσα του όταν είναι χαλαρό, πράγμα που για τις γάτες είναι σημάδι πλήρους αφήματος κι εμπιστοσύνης.
Καθ'όλη τη διάρκεια του μεγαλώματος είναι σημαντικό να το χαϊδεύετε και να το κρατάτε αγκαλιά συχνά γιατί έτσι δημιουργείται η μεταξύ σας σχέση. Αν το μάθετε να σας αγαπάει και να ψάχνει το άγγιγμα σας αργότερα θα σας ακούει και όταν του απαγορεύετε κάτι πολύ πιο εύκολα.
Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικό να βάζετε και όρια μην το χαϊδεύεται πάντα όταν θέλει αν δεν θέλετε κι εσείς αφήστε το μ ένα παιχνίδι και αν τρίβεται επίμονα στα ποδιά σας και σας ενοχλεί σηκώστε το και βαλτέ το πιο πέρα μ ένα παιχνιδάκι και μιλώντας του γλυκά.

Η σημασία του τόνου της φωνής

Τα γατάκια όπως και οι άνθρωποι αντιδρούν άμεσα στον τόνο της φωνής σας γι'αυτό καλό είναι να τούς μιλάτε και να προσέχετε να συμφωνεί ο τόνος της φωνής σας με το μύνημα που θέλετε να δώσετε.
Γενικά να έχετε υπόψη ότι είναι ένα μωράκι που τώρα μαθαίνει κι αν το χειριστείτε γλυκά και με αγάπη θα γίνει μια χαρά κα δεν θα σας ταλαιπωρεί ούτε θα σας κάνει ζημιές.
Όταν το μαλώνετε όλο το σώμα σας πρέπει να λέει μη μαζί και η φωνή σας κι όχι ένα απαλό μη ενώ βράζετε από θυμό και φόβο μήπως σας ρίξει το βάζο πχ. Όσο πιο ξεκάθαρα είστε απαγορευτικοί αλλά και γλυκείς τόσο πιο εύκολα θα μάθει τι περιμένετε από αυτό.
Τι να μην κάνετε ποτέ: μην το αφήνετε να παραβιάζει τα όρια σας η να κάνει αταξίες γιατί το λυπάστε  γιατί θα εξελιχθεί σε επιθετικό γατάκι κι άνησυχο.
Πείτε του σταθερά όχι και σηκώνοντας το βαλτέ το πιο εκεί η ψεκάστε το λίγο με νερό η ακόμη φυσήξτε το στο πρόσωπο είναι το αντίστοιχο του γατίσιου πχχχχ που του έκανε η μαμά του.
Θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε σιγά και τον δικό του τόνο νιαουρίσματος αν τον προσέξετε και θα καταλαβαίνετε από τα ματιά του κα το νιαούρισμα του κα την κίνηση του τι θέλει.
Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο χρόνος που περνάτε μαζί του εκπαιδεύοντας το και μαθαίνοντας το και θα σας βοηθήσει όσο πιο πολύ ασχοληθείτε να γλυτώσετε πολλές ταλαιπωρίες μετά.

Η πρώτη νύχτα μαζί

Προετοιμαστείτε για μια όχι πολύ ήρεμη νύχτα κι αν εξελιχθεί αλλιώς θα είστε πανευτυχείς.
Μπορείτε να βγάλετε από το μπάνιο το γατάκι και να βάλετε τη φωλίτσα του κάτω στο πάτωμα η στο κρεβάτι σας πάνω αν θέλετε και να του δείξετε ότι εκεί θα είναι η θέση του. Φυσικά αυτό θα θέλει να εξερευνήσει τα πάντα και ίσως και να παίξει ανάλογα με το ποσό κουρασμένο η ταλαιπωρημένο είναι.
Μην το φοβάστε απλά παρατηρήστε το και φανείτε διαθέσιμοι αν έρθει κατά εσάς, το πιθανότερο είναι αφού εξερευνήσει η παίξει να έρθει να κουλουριαστεί διπλά σας γιατί το ηρεμεί απίστευτα η ζέστη του σώματος σας και η ανάσα σας καθώς κοιμάστε.
Αν κάνει οτιδήποτε που σας ενοχλεί μαλώστε το σταθερά κι αμέσως μετά από λίγο ξαναχαιδέψτε το να καταλάβει ότι ήταν απλά ένα μάλωμα.
Το πρωί μπορείτε να χαρείτε το πρώτο σας πρωινό μαζί, με χάδια και παιχνιδάκια. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι πρώτες στιγμές και χτίζουν την εμπιστοσύνη της σχέσης σας με το γατάκι σας.

Η πρώτη προσέγγιση στο πρόσωπο

 Όταν το γατακι σας, σας πλησιάζει στο πρόσωπο αυτό το κανει για δυο λόγους:
Πρωτον θέλει να σε μυρίσει και να κάνετε «μυτούλες» ( όπως οι εσκιμωοι τρίβετε μεταξύ σας τις μυτούλες) Αυτό το κάνει γιατί έτσι αναγνωρίζει τη μαμά του, κι εσείς είστε τώρα πια η μαμά του,  άρα θα θέλει να σας δαγκώσει απαλά τη μυτούλα και να τριφτεί εκεί, και γενικά στο πρόσωπο σας.
Δευτερον, και παρατηρήστε το, είναι  για τα τα ματιά  σας. Αν  είναι περίπου τριών τεσσάρων μηνών κι είχε ζήσει με γάτες και σας κοιτάει επίμονα καθώς ανοιγοκλείνετε τα ματιά. Πρώτη φορά βλεπει δεν ξέρει τι και πως και πιθανόν να θέλει να ακουμπήσει με το πατουσάκι πράγμα επικίνδυνο  αλλά μπορεί ένα επίμονο κοίταγμα στα ματιά ιδίως από αρσενικά γατάκια να εκληφθεί ως απειλή οπότε να επιτεθεί στα ματιά σας.
Σε κάθε περίπτωση εσείς: θα το κρατάτε κοντά στο πρόσωπο σας αγκαλιά με κλειστά τα ματιά μέχρι να δείτε τις προθέσεις του, και θα του κάνετε «μυτούλες». Ενώ όμως το έχετε στην αγκαλιά θα κρατάτε αγκαλιασμένα τα μπροστινά πατουσάκια του απαλά, κι έτσι θα καταλάβει τις επόμενες μέρες οτι καλό είναι να τα κρατάει μαζεμένα. Αν πάλι τα απλώσει για να τεντωθεί μη δείξετε φοβισμένος, δεν θα επιτεθεί τότε.
Μονάχα όταν σας κοιτάξει επίμονα σηκώνοντας τα αυτιά η κατάλαθος, θα το κάνει, κι αυτό τώρα που δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένο.

Η πρώτη φορά στο γιατρό

Υλικά:
  • Καλός κτηνίατρος
  • Γατοφόρο
  • Ταξί η αυτοκίνητο
  • Υπομονή και γλυκύτητα
Καταρχάς βρείτε έναν καλό κτηνίατρο είτε ρωτώντας μας είτε ψάχνοντας που να μη μένει πολύ μακριά σας και να έχει και κινητό για τα σαββατοκύριακα και τα επείγοντα.

Μεταφορά:
Για να το μεταφέρετε πιάστε το απαλά και βαλτέ το σ ένα γατοφόρο , υπάρχουν πλαστικά με καγγελάκι η τσαντούλες που είναι πολύ μαλάκες κα χαριτωμένες αλλά πρέπει να πλένονται ενώ τα πλαστικά μπορούν να χρησιμεύσουν και για σπιτάκι με ένα μαξιλαράκι μέσα.
Στο δρόμο , στο αυτοκίνητο η το ταξί αυτό θα φοβάται οπότε χρειάζεται να του μιλάτε γλυκά και σταθερά να του λέτε να μη φοβάται και να του βάζετε λίγο το χέρι σας να πιάσει αν είναι ανήσυχο.
Όταν φτάσετε να το βγάλετε με προσοχή κρατώντας το από το σβέρκο όπως έκανε η μαμά του και χαϊδεύοντας το στο κεφαλάκι και τη μυτούλα να το κρατάτε σταθερά όσο ο γιατρός το εξετάζει οπότε θα αισθανθεί ότι εμπιστεύεστε και συνεργάζεστε με το γιατρό και χρειάζεται να κάτσει φρόνιμο.
 Όταν τελειώσει η εξέταση έχετε μια λιχουδιά για γάτες και δώστε του και λίγο να καταλάβει ότι χαίρεστε που τα κατάφερε και ξαναβάλτε το απαλά στο γατοφόρο. Καλό είναι στο σπίτι να το περιμένει η αγαπημένη του τροφή οπότε θα συνδυάσει το γιατρό με λιχουδιές και δεν θα φοβάται αργότερα.

Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε στον γιατρό είναι τα εξής:
Πως φέρεται στο ζωάκι σας?
Πως το αγγίζει  φαίνεται να ξέρει?
 Με εσάς πως φέρεται?
Σας δίνει λεπτομερείς οδηγίες?
Σας εξηγεί την κατάσταση της γάτας σας λεπτομερώς? η
Δεν σας λέει και πολλά και σας μένουν αναπάντητα ερωτήματα?
Σας ρωτάει λεπτομέρειες?
Ενδιαφέρεται?
Ρωτήστε για
·         το φαγητό,
·         τα εμβόλια
·         την εσωτερική αποπαρασίτωση
·         την εξωτερική αποψίλωση 
·         τη στείρωση
Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γίνουν και να τα ξέρετε με λεπτομέρειες καθώς και μια λεπτομερής εξέταση της υγειάς του :τρίχωμα, αυτάκια, ματιά, στόμα, οπίσθια και ίσως σας συστήσει και κάποια τεστ.
Εξίσου προσωπική μου άποψη καλό είναι να του ζητήσετε να κόψει τα νυχάκια γιατί έτσι δεν θα θυμώνετε αν φοβηθεί και σας γρατσουνίσει από λάθος ούτε θα πονάτε και αυτό θα βοηθήσει εσάς να είστε πιο εξοικειωμένος μαζί του και να το χαϊδεύετε άνετα κι άφοβα κι αυτό το θεωρώ παρά πολύ βασικό για τη σχέση σας.
Μη φύγετε αν δεν έχετε πάρει απαντήσεις σε όλα όσα σας απασχολούν.

Το πρώτο του μπάνιο

Αν ειναι μακρυτριχο , βρωμικο η αν απλα το θέλετε να μοσχοβολάει
Υλικά:
Σαμπουάν για γάτες
Ειδικές χτενούλες γάτας
Μια ζεστή πετσέτα
Σεσουάρ
Αγάπη
Διαλέξτε μια μέρα που θα έχετε όρεξη και μετατρέψτε το μπάνιο του γατιού σας  σε κοινή απόλαυση .
Πείτε του χαϊδεύοντας το οτι την περιμένει μια απόλαυση. Βαλτέ του ν'ακούει ήχους του δάσους η ηρεμιστική μουσική (προεραιτικό). Τοποθετήστε το απαλά στη μπανιέρα κρατώντας το  σίγουρα και σταθερά. Αν θέλετε φορέστε γάντια καλυτέρα.

Χρησιμοποιήστε σαμπουάν αρωματικό το Dove είναι μια χαρά αν δεν έχετε προνοήσει να πάρετε ειδικό σαμπουάν για γατάκια και ζεστούτσικο νερό και κάντε του μαλακά μασάζ και χαϊδέψτε το τρίβοντας τα σημεία που του αρέσουν. Μη πανικόβληθειτε αν θέλει να ξεφύγει εσείς εκεί επίμονα θα το χαϊδεύετε θα το κρατάτε σταθερά. Τέλος αφού το αλείψετε όλο με προσοχή στα ματάκια να μην πάει το σαμπουάν, ξεπλύνατε το τρυφερά χωρίς φόβο ενώ τραγουδάτε κάτι με όνομα του μέσα η του μιλάτε πολύ γλυκά.

Καθ'ολη τη διάρκεια επαινέστε το με κάθε τρόπο.

Αφού το ξεπλύνετε, τυλίξτε το σε ζεστή πετσέτα και κάντε του ένα πρώτο μασάζ για να στεγνώσει. Βάλτε μια πετσέτα στην αγκαλιά σας, αφήστε το να καθίσει επάνω και χαϊδεύοντας και χτενίζοντας με την ειδική χτενούλα στεγνώστε το με το σεσουάρ.

Τέλος ανταμείψτε το, με την αγαπημένη το λιχουδιά και αντάμειψτε τον εαυτό σας μυρίζοντας την και παίζοντας μαζί του. Έχετε ενα κούκλακι  γατάκι απαλό ήρεμό και μοσχομυρίστό. Συγχαρητήρια

Με πολύ αγάπη, τρυφερότητα κα απαλές  και σταθερές κινήσεις θα το κάνετε ήρεμο και θα το βοηθήσετε να καναλιζάρει την ενεργεια του σε παιχνίδια που θα παίζετε μαζί αλλά και μονό του κι αυτό θα σας δέσει πολύ μεταξύ σας κι έτσι όταν θα λέτε αυστηρά ΜΗ! θα σας ακούει όχι απο φόβο αλλά απο αγάπη πια.

 Βιβλία για να διαβάσετε:
  • Ursula Birr Η φροντιδα της γατας, εκδοσεις Καρακωτσογλου.**
  • Dr Bruce Fogle Know your cat An owners guide to cat behaviour, Dorling Kindersley book.**
  • David Taylor Το Τελειο βιβλιο της γατας, Εκδοσεις Προμηθευτική.**
  • Eve Devereux Gosset yoyr cat , Lorenz Books.*
  • Delbert G.Carlson, DVM& James M. Griffin M.D Cat Owner's Home Veterinary Handbook , Howell Book House, New York***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου