ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΗΛΙΚΗ ΓΑΤΑ

 
 Γιατί και πως θα υιοθετούσατε μια ενήλικη γάτα
 
Θέλετε να υιοθετήσετε μια γάτα που είναι ενήλικη και αναρωτιέστε τι θα έχετε να αντιμετωπίσετε? Αναρωτιέστε αν είναι καλή επιλογή για σας? Δεν είστε οι μόνοι… πάρα πολλοί άνθρωποι προτιμούν να υιοθετούν αποκλειστικά μικρά γατάκια και είναι ένα αληθινό δράμα το πόσα ζώα περιμένουν να υιοθετηθούν στις φιλοζωικές που έχουν περάσει τους 7-8 μήνες, η και πολύ μεγαλύτερα. Παρ’ όλο που φαίνεται παράδοξο πολλές φορές το να υιοθετήσετε μια πιο μεγάλη γάτα έχει κι αλλά πλεονεκτήματα πέραν του ότι δείχνει ποσό συνειδητοποιημένος φιλόζωος είστε.. με αυτά θα ασχοληθούμε εδώ.

Πλεονεκτήματα:
Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι ξέρετε τι παίρνετε, εφόσον η γάτα έχει μεγαλώσει σε σπίτι η όταν ένας φιλοζωικός οργανισμός έχει ασχοληθεί μαζί της. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο, αν έχετε παιδιά η σκύλο γιατί τα μικρά γατάκια και τα παιδιά είναι συχνά επικίνδυνος συνδυασμός, μιας και τα παιδιά δεν ελέγχουν τη δύναμη τους για παράδειγμα.

Το δεύτερο είναι ότι δίνετε μια ευκαιρία σ’ένα ζωάκι που πιθανόν είχε αβέβαιο μέλλον χωρίς εσάς και έτσι εξασφαλίζετε έναν πολύ καλό ύπνο τα βράδια γιατί αυτή η καλή πράξη μετράει για δέκα (χεχεχε).

Πιθανές Δυσκολίες Προσαρμογής:
Το πιο πιθανό είναι η γάτα σας παρόλο που έφτασε μέχρι τα χεριά ανθρώπων που την φρόντισαν, να έχει ταλαιπωρηθεί και να αισθάνεται ανασφάλεια. Εξαρτάται πολύ η προσαρμογή της από εσάς λοιπόν.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να της ετοιμάσετε την γωνίτσα της έτσι ώστε να αισθανθεί και πρακτικά ότι την θέλετε και είστε πρόθυμοι να την καλοδεχτείτε. Η γωνίτσα της θα πρέπει να περιλαμβάνει όπως και στο μικρό γατάκι :
  • Ένα ονυχοδρομιο.
  • Ένα μαξιλαράκι η καλαθάκι με υφάσματα μέσα για να χωθεί,
  • Μια γωνιά για να κρύβεται από κάτω εάν φοβάται πχ ένα κοντινό κρεβάτι η ένα γατοφόρο καλυμμένο με ύφασμα που πέφτει μπροστά στην είσοδο του δημιουργώντας μια δυνητική σπηλιά φωλίτσα.
  • Ένα σκεύος νερού και φαγητού με την αγαπημένη της τροφή και αυτήν που συνηθίζει να τρώει εκεί που ήταν πριν.
  • Παιχνιδακια παλιά με μυρωδιές και καινούργια.
  • Μια κλειστή η ανοιχτή άμμο, σας προτείνω την κλειστή προσωπικά.
  • Πολύ σημαντικό: κουρελάκια πετσετούλες η οτιδήποτε που φέρει τη μυρωδιά από το μέρος τον άνθρωπο η τα ζώα με τα οποία ήτανε πριν έρθει σε σας. Αυτό θα την βοηθήσει να προσαρμοστεί, είναι κάτι σαν να έχει φωτογραφίες μαζί της αν ήταν άνθρωπος.
Το δεύτερο πράγμα που θα χρειαστείτε είναι υπομονή και ηρεμία. Το καλύτερο είναι να την αφήσετε ήσυχη να μυρίσει τα πάντα και να πάει να κρυφτεί αν το επιλέξει κάπου ενώ εσείς ασχολείστε με δικά σας πράγματα στον ίδιο χώρο. Ταυτόχρονα μπορείτε να της γλυκομιλάτε ήρεμα λέγοντας της ποσό χαίρεστε που την έχετε κοντά σας και ποσό θα θέλατε όλα να πάνε καλά και ότι άλλο σας έρχεται. Ο ήρεμος τόνος φωνής και το ότι δεν τρέχετε να την χαϊδέψετε λογικά αργά η γρήγορα θα δράσουν ηρεμιστικά. Μην έχετε πάντως προκαταλήψεις η ιδέες για το τι θα γίνει γιατί το κάθε ζώο έχει τον χαρακτήρα του, άλλο θα έρθει σε πέντε λεπτά άλλο σε δυο ώρες άλλο σ ένα μηνά κοντά σας. Όταν δείτε ότι σιγοπλησιαζει είστε σε καλό δρόμο. Καλό ίνα την επόμενη μέρα που θα είναι πιο ήρεμη να επαναλάβετε το ίδιο παίζοντας μονός σας με τα παιχνιδακια της έτσι ώστε να έρθει γεμάτη περιέργεια.. έτσι θα αρχίσετε μέσω του παιχνιδιού μια σχέση μαζί της.

Εξίσου συνιστώ τις πρώτες νύχτες να την αφήνετε στο δωμάτιο σας να ακούει εσάς όταν κοιμάστε, η αναπνοή σας θα είναι μεγάλο ηρεμιστικό, και μην φοβάστε θα είναι ακόμα πιο ευχαριστημένη αν ροχαλίζετε, θα αισθάνεται πολύ οικεία J . Αν δεν την ξέρετε καθόλου βαλτέ την διπλά σας σε ένα μεγάλο γατοφορο και μέρα με τη μέρα αφήνετε την όλο και πιο πολύ έξω από αυτό το βραδύ. Καλού κακού θα πρέπει να έχει κομμένα νυχάκια και όταν την κρατάτε θα κρατάτε τα χεράκια της μαζεμένα.

Αν υπάρχουν μέρη-όρια που δεν θέλετε να πάει, μαλώστε την με ένα έντονο στακάτο «ΜΗ» και αν το επαναλάβει ψεκάστε την με λίγο νεράκι απαλά στη μουρίτσα η φυσήξτε την στη μυτούλα.

Σε αυτό το διάστημα προσαρμογής καλό είναι να της δίνετε συχνά λιχουδιές, να την πιάνετε από το σβέρκο όπως οι μαμάδες με τα γατάκια για να την μετακινείτε και να της βάζετε να ακούει ήρεμη μουσική, κλασική κατά προτίμηση η ραδιόφωνο, σιγά, μην ξεχνάτε ότι είναι ικανή ακούει μέχρι το σιωπηλό πατουσάκι ενός ποντικιού.

Αν δείτε ότι η φάση του «είμαι φοβισμένη-ος δεν σε ξερώ» διαρκεί πάνω από δυο βδομάδες μπορείτε να εφαρμόσετε μικρά απαλά περαστικά αγγίγματα.
Όσο προχωράτε μπορείτε να την πιάσετε με πετσέτα η να την έχετε κάτω ακινητοποιώντας την σταθερά και να την χαϊδέψετε μιλώντας ήρεμα.
Μη ξεχνάτε ότι έχετε να κάνετε με ιδιαιτέρα φοβισμένο η ταλαιπωρημένο ζωάκι και χρειάζεται να του δείξετε στην πράξη ότι είστε σταθερός με το κράτημα και ότι από εσάς δεν κινδυνεύει αλλά έχετε καλή πρόθεση, με το απαλό χάδι.
Όσο πάει θα αυξάνετε τα τυχαία αγγίγματα τις λιχουδιές και το υποχρεωτικό χάδι μέχρι που θα ξυπνήσετε στο ζωάκι την φυσική του τρυφερότητα. Έχω δοκιμάσει να πάρω αγκαλιά με πετσέτα ζώο και να το χαϊδεύω μιλώντας του και μετά απο κανένα μηνά έρχονταν μοναχό του στο κρεβάτι πια και έδειχνε να απολαμβάνει τα χάδια. Αλλά χρειάστηκε επιμονή και υπομονή και καταπίεση της φυσικής τάσης «αχ ποσό χαριτωμένο είσαι, θέλω να σε ζουμπηξω, φάω κλπ κλπ».

Πως θα διαλέξω γάτα?
Καλό είναι να δείτε πως αισθάνεστε με την εν λόγω γάτα-ο και να διαπιστώσετε δυο πράγματα :
  • Αν είναι υγιής και αν φαίνεται ζωντανή, γεροδεμένη και λαμπερή, σημάδια υγειάς που συνοδεύουν ένα καλό κτηνιατρικό πιστοποιητικό, καθώς και αν έχει εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθει, στειρωθεί. Ένα αστείρωτο ζώο πρώτα θα πρέπει να το στειρώσετε κατά τη γνώμη μου πριν το πάρετε, θα είναι πολύ πιο εύκολα μετά.
  • Πως σας φαίνεται σαν χαρακτήρας.
Αυτό θα το διαπιστώσετε αν την δείτε μόνος σε ήσυχο μέρος και αν την αφήσετε ήσυχα να σας πλησιάσει μιλώντας της ήρεμα και γλυκά και κάνοντας την να νιώσει ασφαλής.Μοναχά όταν αρχίσει και τρίβεται πάνω σας θα την χαϊδέψετε πάλι απαλά και θα δείτε πως αντιδράει… η χαδιάρα γάτα δεν αντέξει για πολύ μακριά σας ενώ αν φοβάται ίσως θέλει το χρόνο της .
Αν είναι επιθετική θα πρέπει να είστε πολύ υπομονετικός άνθρωπος και να έχετε πείρα πριν την διαλέξετε, θα χρειαστεί ειδικούς χειρισμούς.
 
Πολύ Σημαντικό 1 : Τον πρώτο μήνα να την έχετε πάντα μέσα και μοναχα όταν έχει δεθεί πολύ με εσάς θα την βγάζετε σε μπαλκόνια βεράντες κλπ. Αλλιώς κινδυνέυει να το σκάσει και θα την χάσετε, γιατι δεν ξέρει το νέο μέρος ουτε εσείς αυτήν, για να ξέρετε που μπορεί να πήγε. Προσοχη σε χαραμάδες, ανοίγματα και τρυπες σε πόρτες και παράθυρα. Φράξτε μπαλκόνι και παράθυρακια μπάνιου. Όταν δεθεί πια, αρχίστε να την βγάζετε με επιτήρηση έξω.

Πολύ Σημαντικό 2: Μην απορήσετε αν χαθεί μέσα στο σπίτι ενώ ειχατε συνεχεια πόρτες κλειστές, και είναι σαν εξαφανισμένη μεσα στην πρώτη βδομάδα… Πειραματίζεται αν θα την ψάξετε η εχει ανάγκη να μείνει μόνη. Ψάξτε την, φωνάξτε την και κάντε ότι είναι δυνατόν για να την βρέιτε.

Yasmin1gr

MKO Γατοομάδα θεσσαλονίκης
www.mycat.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου